Уставниот суд го укина Законот за одредување на видот и одмерување на висината на казната

16 Ноември 2017

Уставниот суд на денешната седница донесе одлука за укинување на Законот за одредување на видот и одмерување на висината на казната.

Судиите констатирале дека законот е уставно проблематичен и треба да биде укинат.

Одлуката ќе стапи на сила по нејзиното објавување во Службен весник на РМ, со што и, укинатиот закон повеќе нема да биде дел од правниот поредок. Законот е донесен во 2014 година.

Иницијативата со која се оспорува Законот за одредување и одмерување на висината на казната е поднесена од  адвокатот Христијан Георгиевски од Куманово.

Адвокатската комора на РМ  јавно го искажа својот негативен став кон ваквото законско решение уште кога истото беше во фаза на Правилник.  

Адреса

ул. Даме Груев бр. 3 , 1000 Скопје, Македонија

Телефон:     +389 2 3212 452
Факс:           +389 2 3165 409
Emaillawyermk@mba.org.mk

ЖИРО СМЕТКА НА АДВОКАТСКАТА КОМОРА:
300 000 001 142 696
Комерцијална банка АД Скопје

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Информации од јавен карактер
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Каде се наоѓаме